Како да се ослободите од хиперпигментација?

Како да се ослободите од хиперпигментација?

Хиперпигментација е термин кој здравствените работници го користат за опис на дамки или петна кои се потемни од кожата која ги опкружува.

Постојат 3 вида хиперпигментација:

  1. старечки дамки
  2. мелазма и
  3. пост-воспалителна хиперпигментација

Секој од овие видови има посебна причина и дермо-козметички третман со медицинска козметика и/или дерматолошки процедури.

Што е хиперпигментација?

Хиперпигментацијата настанува кога кожата произведува повеќе меланин, пигмент кој е одговорен за боја на кожата.

Хиперпигментацијата е честа состојба на кожата и ги засега сите типови на кожа.

Присуството на повеќе пигмент во одредени делови од кожата е вообичаено безопасно, но понекогаш може да биде индикација за некоја друга медицинска состојба.

Како да ја решите хиперпигментација?

Иако хиперпигментацијата не е опасна, некои сакаат да се ослободат од неа. Нудиме широк опсек дермо-козметички третмани со медицинска козметика и дерматолошки процедури во соработка со специјалистичката ординација по дерматовенерологија Вивидерм.

Како и да е, секогаш на прво место е превенцијата:

  • Избегнувајте изложување на сонце. Користете заштитен фактор SPF од 30 или поголем
  • Не ја чепкајте кожата. За да избегнете хиперпигментација која се појавува по повреда на кожата, не ги чепкајте дамките, акните и раничките на кожата

Дермо-козметички третмани со медицинска козметика

Дерматолошки процедури

Во соработка со специјалистичката ординација по дерматовенерологија Вивидерм, одредени дерматолошки процедури може да осветлат делови од кожата и да го смалат впечатокот на хиперпигмемнтација

  • ласер третмани
  • интензивно пулсирачко светло
  • хемиски пилинг
  • микродермоабразија

Видови хиперпигментација со симптоми

ВидСимптомиКаде?Кај кого?
Старечки дамки, исто познати како и како старечки или соларни пегиКафеави или црни дамки кои се појавуваат на кожата по прекумерна изложеност на сонцеНа лицето и рацете, или делови од сонцето кои се изложени на сонцеПовозрасни лица или по изложеност на сонце
Мелазма, исто така позната и како клоазма, или “маска на бременоста”Големи петна на потемна кожаНа челото, лицето и стомакотБремени или жени кои користат таблети за контрацепција, како и лица со потемен тен
Пост-воспалителна хиперпигментацијаДамки или петна на потемна кожа кои се појавуваат по воспалителни состојби на кожата, на пример акни или егземиНа лицето или вратотЛица кои имате воспаление или повреда на кожата